Archiwum czerwiec 2021


cze 14 2021 Truskawki
Komentarze (0)

marpe1   
cze 13 2021 Trifle truskawkowe
Komentarze (0)

Trifle truskawkowe

Jest to bardzo popularny angielski deser. Świeże owoce, galaretka, pyszny, kremowy budyń, a całość wieńczy bita śmietana :) Po prostu niebo w gębie. Najlepiej zrobić od razu więcej, bo deser jest tak pyszny

Składniki

1 galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 400ml wody),
10 truskawek,
500ml mleka,
100g masła,
2 łyżki cukru,
½ łyżki cukru waniliowego,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
śmietana 30% 400ml,
cukier puder do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

 

1. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i rozlewamy do 5 naczynek do 1/3 wysokości. Gdy galaretka zacznie tężeć wkładamy do niej po 1-2 truskawki. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Do kubka wlewamy 100-150ml mleka i dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dokładnie mieszamy. Resztę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i szybko mieszamy, by nie powstały grudki. Następnie budyń zagotowujemy i chwilkę gotujemy co jakiś czas mieszając. Wyłączamy ogień i dodajemy masło – miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Gdy budyń przestygnie wykładamy go do szklanek. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch naszego deseru. Całość dekorujemy świeżymi truskawkami. Smacznego :)
cze 13 2021 Ciasto z truskawkami
Komentarze (0)

Ciasto z truskawkami

Kolejne pyszne orzeźwiające ciacho z przepisów Siostry Anastazji. Z kolekcji 102 Ciasta z owocami. Bardzo szybko się go robi, może służyć jako tort.

Składniki

Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
3-4 łyżki mąki
1 łyżeczka p. do pieczenia

Masa Serowa Biała:
1/2 l serka waniliowego homogenizowanego (ja użyłam Danio waniliowe)
1/2 l śmietany kremówki
4-5 łyżek żelatyny
cukier puder do smaku

Masa Truskawkowa:
1 l jogurtu truskawkowego
5-6 łyżek żelatyny
cukier puder do smaku

Dodatkowo:
3 galaretki truskawkowe
1 kg truskawek

Sposób przygotowania przepisu:

 

1. Z podanych składników upiec biszkopt.

Masa Serowa Biała: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Do ubitej z cukrem pudrem śmietany dodać serek waniliowy i rozpuszczoną letnią żelatynę.

Masa Truskawkowa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Jogurt roztrzepać z cukrem pudem i połączyć z przestudzoną żelatyną.

Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu.

Złożenie: biszkopt- masa serowa dajemy do lodówki by stężała (ok. 10 minut) -masa truskawkowa-układamy truskawki-zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce.
marpe1   
cze 13 2021 Maślane ciasto z truskawkami
Komentarze (0)

Ciasto maślane

Ciasto maślane jest lekkie i puszyste. Bardzo ładnie wyrasta i możemy je wzbogacić o dodatek kruszonki. Ciasto maślane z owocami to pyszny letni deser – wystarczy dorzucić do niego truskawki, maliny, jagody czy porzeczki. Będzie doskonałe na spotkania na świeżym powietrzu. Sprawdź przepis na ciasto maślane!

Składniki

• 4 jajka,
• 1 szklanka cukru,
• 1 cukier waniliowy,
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 2,5 szklanki mąki,
• 1/2 szklanki roztopionego masła,
• 2/3 szklanki mleka,
• 300g truskawek.

 

Sposób przygotowania przepisu:

 

1. Truskawki płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy je w większą kostkę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. 2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy je razem do uzyskania puszystej masy. Wówczas wlewamy mleko i masło, mieszamy. 3. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy (23x28cm). Na wierzchu układamy równomiernie truskawki. 4. Pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Podajemy wystudzone, oprószone cukrem pudrem. Ciasto maślane z truskawkami gotowe!
marpe1