Ciasto z truskawkami
Komentarze: 0
Ciasto z truskawkami
Kolejne pyszne orzeźwiające ciacho z przepisów Siostry Anastazji. Z kolekcji 102 Ciasta z owocami. Bardzo szybko się go robi, może służyć jako tort.
Składniki
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
3-4 łyżki mąki
1 łyżeczka p. do pieczenia
Masa Serowa Biała:
1/2 l serka waniliowego homogenizowanego (ja użyłam Danio waniliowe)
1/2 l śmietany kremówki
4-5 łyżek żelatyny
cukier puder do smaku
Masa Truskawkowa:
1 l jogurtu truskawkowego
5-6 łyżek żelatyny
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
3 galaretki truskawkowe
1 kg truskawek
Sposób przygotowania przepisu:
1. Z podanych składników upiec biszkopt.
Masa Serowa Biała: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Do ubitej z cukrem pudrem śmietany dodać serek waniliowy i rozpuszczoną letnią żelatynę.
Masa Truskawkowa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Jogurt roztrzepać z cukrem pudem i połączyć z przestudzoną żelatyną.
Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu.
Złożenie: biszkopt- masa serowa dajemy do lodówki by stężała (ok. 10 minut) -masa truskawkowa-układamy truskawki-zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce.
Dodaj komentarz