cze 13 2021

Trifle truskawkowe


Komentarze: 0

Trifle truskawkowe

Jest to bardzo popularny angielski deser. Świeże owoce, galaretka, pyszny, kremowy budyń, a całość wieńczy bita śmietana :) Po prostu niebo w gębie. Najlepiej zrobić od razu więcej, bo deser jest tak pyszny

Składniki

1 galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 400ml wody),
10 truskawek,
500ml mleka,
100g masła,
2 łyżki cukru,
½ łyżki cukru waniliowego,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
śmietana 30% 400ml,
cukier puder do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

 

1. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i rozlewamy do 5 naczynek do 1/3 wysokości. Gdy galaretka zacznie tężeć wkładamy do niej po 1-2 truskawki. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Do kubka wlewamy 100-150ml mleka i dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dokładnie mieszamy. Resztę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i szybko mieszamy, by nie powstały grudki. Następnie budyń zagotowujemy i chwilkę gotujemy co jakiś czas mieszając. Wyłączamy ogień i dodajemy masło – miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Gdy budyń przestygnie wykładamy go do szklanek. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch naszego deseru. Całość dekorujemy świeżymi truskawkami. Smacznego :)
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz